Recepti

Zdravi mafini

Sestavine ( za približno 12 mafinov):

  • 1/2 skodelice moke (polnozranta moka, zmleti ovseni kosmiči)
  • ščepec soli
  • čajna žlička pecilnega praška
  • malo cimeta (po želji)
  • 1-2 žlici mletih mandljev (po želji)
  • 1 jajce
  • 1/2 skodelice mleka
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1-2 žlici medu (po okusu)
  • 2 skodelici bučk
  • 1 skodelica borovnic

Priprava:

Najprej zmešamo skupaj mokre sestavine. Nato jim dodamo ožete bučke. Zmesi dodamo še suhe sestavine in premešamo. Čisto na koncu dodamo še borovnice in narahlo premešamo, da se celotno testo ne obarva vijolično. Po želji lahko dodamo še žličko presnega kakava, oreščkov ipd. Pečemo na 180 °C, dokler mafinirahlo ne porjavijo (približno 20 minut).

Zdravi krekerji

Sestavine:

  • 250 g moke ( 150 g pirine , 50 g pirine polnozrnate in 50 g koruzne )
  • 1 dl olivnega olja
  • 1 vejica svežega rožmarina
  • 50 g parmezana
  • 1 dl kisle smetane
  • 0,5 žličke soli
  • hladna voda (po potrebi)

Priprava:

Rožmarinovo vejico splahnemo pod vodo, osušimo in liste sesekljamo. Nato vse sestavine zmešamo v posodo in z mešalnikom (ali ročno) mešamo toliko časa, dokler ne dobimo enotne zmesi. Po potrebi med mešanjem dodamo malo hladne vode. Po želji lahko dodamo še kakšno začimbo, npr. origano. Iz zmesi oblikujemo kepo, ki jo pustimo stati par minut. Na pomokano površino razvlaljamo testo na debelino približno 3 milimetre in razrežemo na enakomerne kvadratke. Nato jih položimo na pekač in pečemo na 180 °C približno 15 minut oz. dokler krekerji ne porjavijo.

Čičerikin namaz

Sestavine:

  • kuhana čičerika (1-2 skodelice)
  • sok polovice limone ali limete
  • žlica olivnega olja
  • ščepec soli
  • poper
  • žlička mešanice česna in peteršilja
  • ostale začimbe po okusu

Priprava:

Vse sestavine zmešamo skupaj v mikserju in miksamo toliko časa, dokler ne dobimo enotne zmesi. Nato še začinimo po okusu in postrežemo ali pa shranimo v hladilniku.

Pita kruhki

Sestavine:

  • 20 g kvasa
  • 3 dl mlačne vode
  • 400 g polnovredne moke
  • 1,25 žličke soli
  • 1 žlička rjavega sladkorja

Postopek:

Pripravimo kvasec: kvas razdrobimo v skodelici z 1 dl mlačne vode. Dodamo sladkor in mešamo, dokler se kvas ne razpusti in sladkor stopi. Kvasek pustimo počivati deset minut.

Moko presejemo v skledo in po robu posolimo.V sredini naredimo vdolbinico in vanjo vlijemo kvasec. Počasi dodamo 2 dl mlačne vode. Mešamo s kuhalnico, da postane testo elastično. Testo položimo na pomokano delovno površino. Z rokami ga gnetemo 15 minut. Pripravljeno je, ko ni več lepljivo in se z lahkoto loči od rok ter delovne površine. V pokriti posodi na toplem in pred prepihom zaščitenem mestu ga pustimo počivati dve uri, da se prostornina testa podvoji.

Spočito testo pregnetemo. Na pomokani delovni površini oblikujemo svaljek, ki ga razrežemo na 12 kosov. Oblikujemo krogle, jih pokrijemo in pustimo deset minut počivati. Vklopimo pečico in jo ogrejemo na 260 °C. Rešetka mora biti v najnižji možni legi. Pekač pustimo prazen v pečici, da se segreje.

Z valjarjem iz testa zvaljamo kroge s premerom 12 cm in debelino 0,5 cm. Pekač vzamemo iz pečice, nanj hitro položimo testene kroge in damo nazaj v pečico. Pečemo štiri minute, da se testo napihne, nato pita kruh obrnemo na drugo stran in pečemo še dve minuti. Pečene kroge z lopatko poberemo s pekača in nanj položimo nove. Napihnjeno testo na pečenem pita kruhu z lopatko na rahlo pritisnemo navzdol in ga takoj shranimo v vrečko iz blaga ali škatlo.

Sadna solata

Sestavine:

  • Rozine
  • Korenček
  • Jabolko
  • Banana
  • Pomaranča
  • Limona (po želji)
  • Javorjev sirup
  • Laneno ali konopljino olje
  • Cimet
  • Sončnična semena ali oluščena konopljina semena
  • Sol

Postopek:

Po želji uporabimo sončnična ali oluščena konopljina semena (lahko kombinacija), pri čemer sončnična semena namočimo v vodo za vsaj 6h, konopljina semena pa za približno 12h (najbolje čez noč). Zatem rozine namočimo v mlačni slanici (voda z nekaj soli) za 1h. Korenček naribamo na drobno, jabolko pa naribamo na malo večje. Banano narežemo na kolobarje. Pomarančno in po želji limono ožamemo, da dobimo sok. Nato rozine, korenček, jabolko, banano in pomarančni ter limonin sok zmešamo skupaj, pri čemer dodamo še nekaj cimeta, laneno oz. konopljino olje, javorjev sirup. Sončnična oz. konopljina semena vmešamo k preostalim sestavinam ali potresemo po vrhu.

Jagode s sivko na žaru

Sestavine:

  • 600 g jagod
  • 8 vejic sivke (sveže)
  • Domač sladoled, za okras (po želji)
  • Alufolija

Postopek:

Jagode s sivko pripravimo tako, da najprej umijemo jagode, ter jim odstranimo peclje in liste.

Na vsak kos alufolije položimo po štiri jagode in eno vejico sivke. S folijo dobro zapremo in položimo na žar.

Pečene jagode s sivko položimo na krožnik in jim po želji dodamo žlico domačega sladoleda.

Povzeto po: http://jazkuham.si/jagode-s-sivko-na-zaru-recept-2840

Pečene hruške z rikoto, orehi, medom in cimetom

Sestavine:

  • 4 zrele hruške
  • 100 g rikote
  • 0,5 žličke mletega cimeta
  • 4 žlice tekočega medu
  • 1 pest orehovih jedrc

Postopek:

Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Hruške operemo, osušimo in podolžno razpolovimo. Polovičke s pomočjo okroglega izrezovalnika ali žličke izdolbemo.

Izdolbene polovičke razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (prerezana stran naj bo obrnjena navzgor). Rikoto zmešamo s cimetom in dvema žlicama medu. Polovičke hrušk nadevamo z rikotino zmesjo. Pekač za 10 minut potisnemo v ogreto pečico.

Orehova jedrca grobo sesekljamo. Pekač vzamemo iz pečice. Po hruškah in nadevu potrosimo sesekljane orehe, potem pa vse skupaj prelijemo s preostalim medom. Hruške pečemo v ogreti pečici še 10 minut, da se zmehčajo in lepo zapečejo. Postrežemo, ko so še tople. Zraven se odlično prileže kepica domačega sladoleda.

Vir: http://okusno.je/recept/pecene-hruske-z-rikoto-orehi-medom-in-cimetom

Preprost domači jagodni sladoled

Sestavine (za 4 kepice):

  • 1 banana
  • Jagode
  • Lističi sveže mete

Postopek:

Banano in jagode zamrznemo, potem pa vzamemo iz zamrzovalnika in pustimo stati nekaj minut, toliko da se nekoliko zmehčajo, da jih lažje zmiksamo.

Zmiksamo jih s paličnim mešalnikom ali v električnem mešalniku, da dobimo gosto kremo. Če je potrebno dodamo žlico ali dve vode za lažje miksanje. Na koncu dodamo lističe mete in ponovno zmiksamo.

Prestavimo v posodico s pokrovom, pokrijemo in damo nazaj v zamrzovalnik. Sladoled ohlajamo, dokler ne postane čvrst in lahko z žlico oblikujemo kepice.

Opomba:

Osnova tega sladoleda je banana, ostale sestavine pa lahko zamenjamo po okusu. Dodamo ji lahko čokolado, tekočo karamelo ali različno sadje.

Vir: https://zenska.hudo.com/recepti/sladice/recept-domac-jagodni-sladoled-iz-samo-treh-sestavin/

Juha iz rdeče leče

Sestavine:

  • Česen
  • Čebula
  • Korenje
  • Rdeča paprika
  • 450 g rdeče leče (za 4 osebe)
  • Začimbe: kurkuma, lovor, sladka paprika v prahu, timijan, origano, bazilika, poper, sol
  • 1 žlica jušne osnove v prahu
  • Olivno olje
  • Paradižnikova mezga
  • Limonin sok ali poleti nekaj listkov sesekljane mete za drugačen okus

Postopek:

Rdečo lečo namočimo v vodi za 2h. Nato česen in čebulo na drobno narežemo in prepražimo na olivnem olju, pri čemer dodamo malo kurkume. Korenje in rdečo papriko na drobno sesekljamo ter ju dodamo česnu in čebuli, da se prepražita. Zatem dodamo 1,5L solnice (slane vode), nekaj jušne osnove in malo po vsake izmed začimb (kurkuma, lovor, sladka paprika v prahu, timijan, origano, bazilika in poper). Ko je juha skoraj že skuhana, dodamo še paradižnikovo in malo limoninega soka oz. nekaj listkov sesekljane mete. Premešamo in kuhamo še nekaj minut.

Čemaževa juha

Sestavine:

  • Šop čemaža
  • Pest kopriv
  • 3 krompirji
  • Kvinoja
  • Začimbe: kurkuma, muškatni orešček, sol, poper (po želji)
  • Žlica olivnega olja
  • Maščoba (npr. kokosovo maslo ali smetana)

Postopek:

6 žlic kvinoje damo v mrzlo vodo in počakamo, da zavre. Pustimo vreti še 10 min. Krompirje olupimo, narežemo in jih damo v 1L vode (v novo posodo). Ko se krompir skuha, mu dodamo opran in narezan čemaž in koprive. Pustimo, da vre 2min, nato pa s paličnim mešalnikom vse skupaj zmešamo. Dodamo še muškatni orešček, kurkumo, olivno olje, maščobo in po želji poper. Nazadnje dodamo še kuhano kvinojo.

Proseni polpeti

Sestavine:

  • 25 dag prosene kaše
  • 5 žlic črne moke
  • 1 žlica čičerikine moke
  • 1 žlica jušne osnove v prahu
  • 3 žlice naribanega sira
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • Kokosova maščoba
  • Kurkuma
  • Sol

Postopek:

Proseno kašo damo v 5dcl vode, dodamo malo kurkume in počakamo, da zavre. Pustimo vreti še 5 min, nato pustimo pokrito v posodi stati še 30min. Kurkumo raztopimo v slanici (voda s soljo) in skupaj z ostalimi sestavinami (moka, jušna osnova, sir in peteršilj) primešamo k proseni kaši. Maso oblikujemo v polpetke, ki jih nato v ponvi zlato opečemo na kokosovi maščobi.

Namaz iz rdeče paprike

Sestavine:

  • 8 mesnatih, zrelih rdečih paprik (vrsta kapija)
  • 20 dag zmletih orehov
  • 1 jedilna žlica krušnih drobtin
  • 2 stroka česna
  • 4 jedilne žlice oljčnega olja
  • 1 čajna žlička soli
  • Ščepec zmlete kumine (po želji)

Postopek:

Pečico vklopimo na 180° in na mrežico na zgornjem nivoju pečice porazdelimo oprane paprike. Med peko jih enkrat do dvakrat obrnemo, da se popečejo po obeh straneh. Vzamemo jih iz pečice in ohladimo v plastični vrečki (da koža lažje odstopi). Nato jih očistimo, olupimo in odstranimo semena. Očiščene paprike prestavimo v posodo, dodamo sol, zmlete orehe, po želji zmleto kumino, krušne drobtine in oljčno olje. Vse skupaj spasiramo v namaz. Lahko postrežemo že toplo ali pa pustimo na hladnem še 4-5 dni.

Namaz iz mandljev

Sestavine:

  • 2 jedilni žlici mletih mandljev
  • 2 jedilni žlici kokosovega masla
  • 2 jedilni žlici orehovega, konopljinega ali arganovega olja
  • 1 čajna žlička: cimeta, klinčkov in ingverja
  • Eko pomarančne lupinice

Postopek:

Dobro zmešamo vse sestavine skupaj, pri čemer pomarančo naribamo, da dobimo lupinice.

Ajdov namaz z bučnimi semeni

Sestavine:

  • 100 g ajdove kaše
  • 50 g mletih bučnih semen
  • 1 čajna žlička suhega majarona
  • 1 jedilna žlica oljčnega olja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici limoninega soka
  • 3 stroki česna
  • Sol (po okusu)

Postopek:

V rahlo osoljeni vodi skuhamo ajdovo kašo, pri čemer ji dodamo majaron. Nato jo odcedimo. V ponvi na hitro prepražimo bučna semena. Zatem v mešalniku zmešamo ajdovo kašo, prepražena bučna semena, oljčno olje, kislo smetano, limonin sok in sol po okusu. Preden namaz postrežemo, vanj vmešamo še strte stroke česna.

Orada v pečici

Sestavine:

  • 1200 g orade
  • 400 g olupljenega krompirja
  • 60 g šalotke
  • 100 g olivnega olja
  • Sesekljani peteršilj
  • Rezine limone
  • Ribja ali mesna juha

Postopek:

Očiščeno orado na obeh straneh poprek dvakrat zarežemo, jo solimo in natremo z limono. V trebušno votlino nadevamo šalotke in peteršilj. V pekač damo 1,5 cm široke rezine krompirja ter nanje položimo orado, polito z olivnim oljem. Med pečenjem orado polivamo s sokom, ki nastane pri pečenju, pri čemer ves čas pečenja ribo zalivamo tudi z juho.

Pred serviranjem ribo potresemo s peteršiljem, jo dekoriramo z limono in postrežemo skupaj s krompirjem.

Vir: Strohsack, B. (1982). Ribje jedi. Ljubljana: Centralni zavod za razvoj gospodinjstva.

Nadevana orada s šampinjoni

Sestavine:

  • 2 oradi po 400 g
  • Olivno olje za pečenje
  • Nadev:
  • 120 g polnozrnatega kruha
  • 40 g šampinjonov
  • 1 jajce
  • Sol
  • Poper
  • Sesekljan peteršilj
  • 1 dl mleka
  • 20 g šunke

Postopek:

Z ostrim nožem zarežemo na vsaki strani hrbtne plavuti očiščene orade od glave proti repu in odstranimo hrbtenično kost. Ribi solimo in ju nadevamo z nadevom ter spečemo v pečici. Med pečenjem lahko orado polivamo z olivnim oljem.

Nadev: Zdrobljenemu kruhu primešamo jajce, mleko, dušene šampinjone s sokom, kocke šunke in začinimo (dodamo sol, poper in peteršilj).

Vir: Strohsack, B. (1982). Ribje jedi. Ljubljana: Centralni zavod za razvoj gospodinjstva.

Pečen brancin v marinadi

Sestavine:

  • Brancin
  • Olivno olje
  • 2 stroka česna
  • Sol
  • Mediteranska zelišča (rožmarin, timijan, paprika, rdeči poper, šetraj, bazilika in pehtran)

Postopek:

Očiščen brancin solimo in ga natremo s strokom česna. Zatem pripravimo marinado: sesekljamo strok česna, peteršilj, dodamo 2 žlici olivnega olja in mediteranska zelišča. Ribo nato mariniramo in jo pustimo počivati vsaj dve uri (najbolje pa je, da se ribo v marinadi pusti čez noč v hladilniku). Ko se riba nekaj časa marinira, jo spečemo na vroči ponvi ali žaru (na vsaki strani se peče pribl. 10-15 min, odvisno od velikosti oz. debeline ribe). Pečeno ribo lahko postrežemo skupaj z blitvo in krompirjem, s pečenim krompirjem, pečeno zelenjavo…

Mediteranska rižota

Sestavine:

  • 20 dag riža
  • 1 majhna čebula
  • 2 paradižnika
  • 1 paprika
  • 1 majhen por
  • 1 majhen koromač
  • 1 majhna bučka
  • bazilika
  • origano
  • olivno olje
  • maslo
  • parmezan
  • sol
  • 1,5 dcl vode ali zelenjavne jušne osnove

Postopek:

Čebulo olupimo in narežemo na tanka kolesca. Ostalo zelenjavo očistimo in na drobno narežemo. Na olivnem olju nato prepražimo čebulo. Ko slednja postekleni, dodamo ostalo zelenjavo in solimo ter vse skupaj nekaj minut pražimo na srednjem ognju. Zatem dodamo riž, ga popražimo in dodamo malo vroče vode ali pa zelenjavne jušne osnove (1,5 dcl). Počasi dušimo in po potrebi dodajamo vodo oz. zelenjavno jušno osnovo ter dodamo baziliko in origano. Ko je rižota kuhana, jo odstavimo, vmešamo košček masla ali pa malo olivnega olja in postrežemo z naribanim parmezanom.

Vir: http://jazkuham.si/mediteranska-rizota-recept-1930

Piščančji file po mediteransko

Sestavine:

  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 600 g piščančjih prsi brez kosti in kože
  • 1 paradižnik
  • 12 rezin mocarele
  • 0,5 šopka sveže bazilike
  • 12 češnjevih paradižnikov
  • 0,5 pločevinke črnih oliv
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 0,25 žličke soli
  • 1 ščepec sveže mletega črnega popra
  • 1 pest pinjol

Postopek:

Česen in čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Piščančje meso temeljito operemo in osušimo s papirnato brisačo. Narežemo ga na debelejše rezine. Dobro operemo paradižnike in baziliko, olive pa odcedimo. Navadnemu paradižniku odstranimo zelene dele in ga narežemo na kolobarje, češnjeve paradižnike pa temeljito operemo in razpolovimo.

Baziliko narežemo na trakove. Na kuhalnik pristavimo ponev, ki jo najprej segrejemo, nato pa v njej segrejemo še 2 žlici olja. Na njem na obeh straneh zlatorumeno opečemo piščančje prsi in jih po okusu začinimo s soljo in poprom. Na kose pečenega piščančjega mesa položimo paradižnikove kolobarje, jih prekrijemo z rezinami mocarele in pokrito pečemo nekaj minut, da se sir stopi.

Pristavimo novo ponev, dodamo 2 žlici olja, ga segrejemo in na njem zlato rumeno popražimo čebulo. Dodamo baziliko in pinjole ter s praženjem nadaljujemo še nekaj minut. V zadnji minuti dodamo česen in ga na hitro popražimo, da zadiši.

Piščančje prsi s stopljeno mocarelo serviramo na krožnike, jih prelijemo s praženo baziliko in pinjolami, nato pa pripravljeno jed dekoriramo še z olivami in češnjevim paradižnikom.

Vir: http://okusno.je/recept/piscancje-prsi-po-mediteransko

Krompir po mediteransko

Sestavine (za 4 osebe):

  • 800g krompirja
  • 1 velika čebula
  • 1 zelena in 1 rdeča paprika
  • 150g češnjevega paradižnika
  • 4 stroki česna
  • 50g vloženih kaper
  • 10-12 rezin pečene slanine
  • Olivno olje
  • Sol
  • Poper
  • Peteršilj
  • Bazilika
  • Origano

Postopek:

Opran in olupljen krompir narežemo na debelejše rezine ali kocke. Pečico segrejemo na 200°C. Narezan krompir stresemo v pekač, ga solimo in popopramo ter prelijemo z olivnim oljem. Pekač položimo v pečico in pečemo 30 minut.

Ta čas izkoristimo za pripravo zelenjave. Papriki umijemo, odstranimo semena in narežemo na kocke velikosti 3×3 cm. Na večje kocke zrežemo tudi čebulo, medtem ko česen drobno sesekljamo. Češnjev paradižnik prepolovimo, da se okus bolj razvije. Narezano zelenjavo solimo in dobro premešamo.

Po 30 ih minutah zelenjavo potresemo po krompirju in na rahlo premešamo. Nadalje pečemo še dobrih 10 minut. Ta čas drobno sesekljamo svežo baziliko (velja tudi posušena) in peteršilj. Pečenemu krompirju nato dodamo vložene kapre, origano, prej sesekljan peteršilj in baziliko.

Za popestritev lahko med zelenjavo dodamo tudi bučke in pest zelenih oliv.

Povzeto po: http://blog.gruber.si/2007/11/01/krompir-z-okusom-mediterana/ 

Čičerikini polpeti s kvinojo in omako

Sestavine (za eno osebo):

Polpeti:

  • 1 majhna pločevinka čičerike (cca 100g) ali pol večje pločevinke (cca 240g)
  • Pol čebule
  • 2 stroka česna
  • Majhen šopek peteršilja
  • Pol limone
  • Krušne drobtine
  • Oljčno olje
  • Kurkuma
  • Poper
  • Sol

Omaka:

  • 1 bučka
  • 2 večja zrela paradižnika
  • Pol čebule
  • 2 stroka česna
  • Oljčno olje
  • Poper
  • Sol
  • Bazilika
  • Origano

Kvinoja:

  • 50 gramov svetle kvinoje
  • Sol

Postopek:

Čičeriko pretlačimo, dodamo nasekljan česen, čebulo, peteršilj ter ostale začimbe. Dodamo sok pol limone in žlico ali dve oljčnega olja. Vse skupaj dobro zmešamo ter masi dodamo še nekaj žlic krušnih drobtin, da dobimo želeno teksturo za oblikovanje polpet. Nato maso za pol ure postavimo na hladno, da se sestavine med seboj dobro povežejo.
Nato oblikujemo polpete. Lahko jih spečemo v ponvi na nekaj kapljicah oljčnega olja. Poleta se peče 3-4 minute na eni strani. Ali pa jih pripravimo v pečici, kjer jih pečemo 20 minut na 200°C.

Pri pripravi omake narežemo čebulo, ki jo popražimo na olju, da postane zlato rumena in dodamo nasekljan česen, ki ga pražimo nekaj sekund, toliko, da lepo zadiši. Dodamo narezane bučke in vse skupaj pražimo dobrih 5 minut. Dodamo narezane paradižnike (olupljene ali ne, po izbiri) in začimbe. Ter vse skupaj na rahlem ognju kuhamo vsaj 15 minut.

Kvinojo najprej speremo pod toplo vodo, nato pa jo kuhamo 15 minut v dvakratni količini vode, ki jo predhodno solimo.

Kokosove kroglice 

Sestavine (za 10 oseb):

  • 120g kokosove moke
  • 150g ovsenih kosmičev
  • 3 žlice koksovega olja ali masti
  • Nekaj žlic mleka (rastlinskega ali živalskega)
  • Cimet
  • Temna čokolada
  • Kakav v prahu
  • Sladilo (med, sladkor, kokosov sladkor, agavin sirup)

Postopek:

Vse sestavine, razen kava v prahu in 20g kokosove moke zmešano v posodi. Če je masa pregosta dodamo še nekaj mleka. Čokolado naribamo ali narežemo na koščke in zmešamo v maso. Pripravljeno maso postavimo za eno uro v hladilnik.

Nato oblikujemo kroglice, nekaj jih povaljamo v kakavu, nekaj pa v kokosovi moki. Hranimo v hladilniku.

Brokoli s sladkim krompirjem

Sestavine (za eno osebo):

  • 1 brokoli
  • 1 manjši sladek krompir
  • 2 stroka česna
  • Oljčno olje
  • Rožmarin
  • Sol
  • Poper

Omaka:

  • Kisla smetana
  • Pol limone
  • Rožmarin
  • Oljčno olje

Postopek:

Krompir olupimo in narežemo na kocke, brokoli operemo in razdelimo na cvetove. Oboje skupaj damo na pekač. Začinimo z oljčnim oljem, poprom, svežim rožmarinom, česnom in soljo. Pečemo 30 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.

Omako pripravimo tako, da v posodi zmešamo nekaj žlic kisle smetane, sok pol limone, nasekljan rožmarin in žlico oljčnega olja. Vse sestavine dobro premešamo, ter omako postrežemo zraven pečene zelenjave.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *