Terapevtske živali

Vsak nevron, ki zaradi demence preneha delovati s seboj odnese tudi del bolnika, ki vedno težje shaja z dnevno rutino. Napredovanje bolezni prinaša skrbi, razdraženost in občutke ničvrednosti, sočasno pa narašča breme, ki ga nosijo skrbniki. Zanesljivih zdravil za demenco danes žal še ne poznamo, zato je stanje pogosto pesimistično in temačno.

Kljub temu pa lahko z vnosom dokaj preproste intervencije vrnemo smisel v življenje obolelih in njihovih skrbnikov. Pomembnost vloge živali, ki prinašajo varnost in udobje ljudem, ki se spopadajo z uničujočimi učinki demenc je dobro dokumentirana[1]. Zmanjšajo razdraženost in povečajo družabnost. V domovih in centrih oskrbe, domače živali izboljšajo razpoloženje, zmanjšajo depresivne simptome in izboljšajo njihove socialne interakcije ter kakovost življenja[2]. Po prihodu domačega psa v oskrbno enoto je bila dokumentirana tudi zmanjšana količina problematičnega vedenja[3]. Prebivalci domov se ob prisotnosti živali bolj vključujejo v okolje. Namestitev akvarija v jedilnicah oskrbnih enot za demenco poviša mirno, družabno in zdravo prehranjevanje. Kot bolj učinkovito od standardnih meditativnih tehnik pa se je izkazalo že samo strmenje v akvarij[4].

Poleg intrinzičnih blagodejnih učinkov se nekatere živali, predvsem pse, da izučiti za specializirano terapevtsko delo[5]. Oboleli za demenco z napredovanjem bolezni izgubljajo zmožnost opravljanja vsakodnevnih opravil. Pri tem se psi izkažejo za zelo uporabne, saj imajo prirojeno ljubezen do rutine. Psi delujejo kot motivatorji za fizično in družabno aktivnost, opozarjajo na razne nevarnosti, hkrati pa opominjajo na redno jemanje zdravil in spodbujajo ohranjanje spalnega in prehranjevalnega ritma. Naučijo se lahko tudi težjih in bolj edinstvenih veščin kot je vodenje po trgovini ali opozarjanje na prižgan štedilnik.Danes v svetu obstaja mnogo služb in društev, ki vzgajajo terapevtske pse za obolele z demenco. V tujini so med bolj znanimi Dementia Dog (VB), Dogs4Dementia (Avstralija) in Therapy Dogs International (ZDA) pri nas pa se s to dejavnostjo ukvarjata društvi Tačke Pomagačke in Zavod PET.

Reference

[1]Baun, M., & McCabe, B. (2003). Companion animals and persons with dementia of the Alzheimer’s type: Therapeutic possibilities. American Behavioral Scientist, 47(1), 42–51.
[2]Filan, S., & Llewellyn-Jones, R. (2006). Animal assisted therapy for dementia: A review of the literature. International Psychogeriatrics, 18(4), 597–611.
[3]Colombo, G., Buono, M., Smania, K., Raviola, R., & De Leo, D. (2006). Pet therapy and institutionalized elderly: A study of 144 cognitively unimpaired subjects. Archives of Gerontology and Geriatrics, 42, 207–216.
[4]McCabe, B., Baun, M., Speich, D., & Agrawal, S. (2002). Resident Dog in the Alzheimer’s Special Care Unit. Western Journal Of Nursing Research, 24(6), 684-696.
[5]Batham, P., Filtcroft, J., Arbuthnott, F. & McKinney, L. (2012). Dementia Dog Press Case Study. Pridobljeno na http://www.dementiadog.org/Dementia_Dog_Press_Case_Study.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *